Geschiedenis

Drukkerij E.P.A. van de Geer werd in 1913 door E.P.A van de Geer gestart in de Van der Hoopstraat in Amsterdam. Het bedrijf richtte zich op handels- en familiedrukwerk. In het begin werden er ook hoedenzakken gemaakt. De vraag was groot omdat het dragen van hoeden in de mode was. De drukkerij bestond uit een enkele degelpers.

De pagina’s werden toen handmatig met loden letters gemaakt door zogenaamde handzetters.

Een loden letter is een staafje dat in spiegelbeeld een letter draagt. De loden letters en tekens werden in zogenaamde letterkasten met laden met een speciale indeling bewaard. Zo’n kast was letterlijk loodzwaar.

In 1926 verhuisde de drukkerij en het gezin naar het Singel. Het gezin woonde boven de drukkerij. In het souterrain stond de snijmachine en werd het drukwerk ingepakt. Op de twee bovengelegen etages bevond zich de drukkerij met meerdere Heidelberg Degelpersen. De plaatsing van de zware persen en snijmachine in het oude grachtenpand was een hele toer. De drukkerij was verdeeld over meerdere etages. Een liftje zorgde voor het vervoer tussen de etages.

Na het plotseling overlijden van Van de Geer nam de jongste zoon H.M. van de Geer de zaak over. De zaak omvatte intussen het hele pand en met de groei van de firma werd de logistiek zowel intern als extern steeds ingewikkelder. Er werd uitgekeken naar een betere vestigingsplaats. In 1965 vertrok de drukkerij uit de stad en vestigde zich in Badhoevedorp, in de voormalige bakkerij Wesdorp aan de Sloterweg 222, de huidige lokatie. Al snel werd de nieuwe offsettechniek ingevoerd, waarbij geen lodenletters maar een plaat met het gewenste beeld werd gemaakt.

In 1986 kwam de derde generatie met huidige eigenaar Pieter van de Geer in de zaak.

Nu in 2019 wordt er nog veel in offset vervaardigd, maar een aantal jaar geleden heeft het digitale tijdperk ook zijn intrede bij Drukkerij van de Geer gedaan.